Aloitusopas Sometun verkkosivuilla


Mitä täällä voi tehdä? Osallistua voit monella tapaa. Tässä on muutama tapa miten täällä voi toimia ja itse voit keksiä lisää:

Mikä Sometu?

Sometu - sosiaalinen media oppimisen tukena on avoin verkosto kaikille sosiaalisesta mediasta ja oppimisesta kiinnostuneille.

Seuraa

Seuraa tapahtumia tilaamalla Sometusta sähköpostimuistutuksia tai syötteet omaan syötteenlukijaasi

Liity

Liity mukaan verkostoomme ja tuo mukaan kiinnostuneet kaverisi. Tutustu jäseniin ja ota rohkeasti yhteyttä.

Kerro

Kerro havainnoistasi ja tekemisistäsi yhteisessä blogissamme tai ilmoita tapahtumakalenterissa avoimista tapahtumista.

Kutsu

Kutsu tuttaviasi mukaan Sometuun. Katso kuva, kuinka kutsuminen onnistuu Sometun Ning-sivuston kautta.

Osallistu

Osallistu ryhmien toimintaa, sometu-tapaamisiin, keskusteluihin tai järjestä omaa toimintaa verkoston puitteissa.

Jaa

Jaa linkkejä eri uutisiin ja löytämiisi mielenkiintoisiin sivustoihin sosiaalisilla kirjanmerkeillä tai twitterillä.

Toimi

Perusta oma teemaryhmä. Järjestä sometu-tapaaminen. Tule mukaan toimijaksi vetämään omaa ryhmääsi.

Tuota

Tuota yhdessä muiden kanssa yhteisiä ohjeita, oppaita ja muita sisältöjä muiden asiastasi kiinnostuneiden kanssa.

Kehitä

Kehitä yhteisen verkostomme toimintaa tuomalla oman asiantuntijuutesi ja intosi kaikkien hyväksi.

Profiilikuvan muuttaminen ja eroaminen


Mikä Sometu?

Sometu - sosiaalinen media oppimisen tukena on marraskuussa 2007 perustettu avoin verkosto, joka kokoaa yhteen kaikkia sosiaalisesta mediasta ja oppimisesta kiinnostuneita. Verkoston jäsenillä on varsin kirjava tausta. Mukaan mahtuu niin opettajia, yrittäjiä, tutkijoita, opiskelijoita kuin kansalaisaktivistejakin. Kaikkia kuitenkin kiehtoo tavalla tai toisella sosiaalinen media ja sen mahdollisuudet uudistamassa ja tukemassa nykyisiä toimintamalleja.
Sosiaalisen median työkalujen avulla mahdollistuvat uudet toimintatavat niin opiskelussa, opetuksessa, työssä, yrittämisessä, vapaa-ajassa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Tämä avoin verkosto koostuu erilaisista ihmisistä jotka ovat asiasta kiinnostuneet yleisesti tai joltakin tietyltä osalta tätä.

Seuraa

Rekisteröidyttyäksi Sometun käyttäjäjäksi omien käyttäjäasetustesi kohdassa "sähköposti" määrittää, millaisia muistutuksia tahdot Sometu-ningistä omaan sähköpostiisi. Voit myös tilata kaikki Sometun tapahtumat tai rajoitetusti esim. kaikki keskustelut tai blogikirjoitukset omaan RSS -syötteenlukijaasi.

Liity jäseneksi

Sometu on kaikille avoin verkosto. Liity sinäkin jäseneksi ja kutsu myös kaverisi mukaan joita tällainen toiminta kiinnostaa. Alkuun pääset rekisteröitymällä käyttäjäksi etusivulta tai suoraan tällä linkillä. Tämän jälkeen osallistu rohkeasti keskusteluihin ja toimintaan juuri sen verran kuin oma aika ja mielenkiinto riittää. Jäsenyyteen ei sisälly velvollisuuksia, vaan kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tervetuloa!
Verkostossa voi todellakin verkostoitua. Tutustu nykyisiin jäseniin ja ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin henkilöihin. Muista myös kertoa omassa kuvauksessasi omista mielenkiinnonkohteista, jotta myös muut voivat löytää sinut. Sometussa voit löytää kolleegoja, työpareja ja muita joiden kanssa voit kehitellä asioita mitkä juuri sinua kiinnostavat. Esimerksi osa AVO-hankkeenpartnereista löysivät toisenta tämän verkoston kautta.
Yksi tapa välittää eteenpäin tietoa verkstomme olemassaolosta on liittää verkoston merkki omalle sivustollesi. Sometulla on erilaisia merkkejä. Valitse mieleisesti täältä.

Kerro

Sometu on ennenkaikkea kohtaamispaikka. Sosiaalinen media niin kuin myös oppiminen perustuu vuorovaikutukseen. Tällä sivustolla voit kertoa tekemisistäsi monella tapaa. Mitään tarkempia sääntöjä emme ole vielä toistaiseksi sopineet, mutta perusperiaattena voitanee kuitenkin pitää sitä että toimintamme on täysin avointa, mikä tarkoittaa että kaikilla tulee olla mahdollisuus osallistua mihin tahansa ajatustenvaihdantaan.
Yhteinen blogimme on paikka tiedottaa asioista koko verkostolle ja jakaa kokonaisempia ajatuksia ja kannanottoja. Blogiin saa kirjoittaa kaikki vapaasti.
Tapahtumien tiedottaminen tapahtuu yhteisessä tapahtumakalenterissa. Voit ilmoittaa omasta tapahtumastasi joka liittyy jollain lailla sosiaaliseen mediaan ja oppimiseen vapaasti. Olemme myös laittaneet tapahtumalistalle näkyviin muiden järjestämiä tapahtumia, jotka voivat kiinnostaa verkostolaisia.
Pohdintaa ja ajatustenvaihdantaa voit tehdä koko verkoston yhteisellä keskustelufoorumilla avaamalla uuden keskustelun tai ottamalla kantaa nykyisiin. Myös ryhmissä on mahdollista keskutella eri teemoista.
Sometun puitteissa voit jatkaa keskustelua voi jatkaa myös Facebookin sivullamme ja Qaikun #sometu-kanavalla. Ajatuksiaan voi myös mikroblogata Twitterissä hashtägillä #sometu.

Jaa

Sometun etusivulla oleva yleinen blogi on vapaasti käytettävissä. Kerro omista ajatuksistasi ja tekemisistäsi muille. Tämä on yksi tapa löytää samoista asioista kiinnostuneita verkostolaisia. Tähän mennessä blogissa on jaettu näkemyksiä, kerrottu hankkeista ja jopa ilmoitettu tarjolla olevista työpaikoista.
Sometun etusivulle kootaan myös sometu-tagilla sosiaalisia kirjanmerkkejä Delicious-palvelusta. Kun merkkaat palvelussa itsellesi kirjanmerkin sivulle jonka uskot kiinnostavan sometulaisia, lisää siihen sometu-tagi muiden joukkoon. Kun tuo tagi on mukana, listautuu tagi sometun etusivun linkkilistaan. Tällä tapaa voimme toimia toistemme silminä eri puolilla verkkoa liikkuessamme.
Vastaavalainen sometu-tagiin perustuva ratkaisu on tehty Flickr.com-kuvapalvelun kanssa. Kun viet kuvan omalle Flickr-tilillesi, teet siitä julkisen ja merkkaat kuvaan sometu-tagin, listautuu se sometun etusivun kuvakalleriaan. Tämä on ollut käytäntö mm. sometu-tapaamisien kuvien taltionnissa.

Toimi

Sometun puitteissa järjestetään erilaisia tapahtumia kuukausittain. Osallistu tapahtumiin tai järjestä oma tapahtuma. Verkko-osallistuminen tapaamisiin on järjestetty Humacin tarjoama Connect Pro-tilan avulla. Ehtona on vain että tilaisuus on avoin kaikille verkostolaisille verkon välityksellä sekä että tapahtumasta tehdään oma blogimerkintä, missä kerrotaan mitä tapahtui.
Voit myös perustaa oman ryhmän jonkun teeman ympärille ja lähteä vetämään toimintaa. Jos haluat osallistua sitoutuneemmin toimintaamme jossakin roolissa, niin ilmoittele itsestäsi Sometun organisointiryhmässä . Kerro meille mitä sinulla on mielessä.

Tuota

Onko sinulla joku sisältö jota haluaisit lähteä tuottamaan kollektiivisesti? Tai ehkä sinulla on ohjelmoijan vikaa ja haluat tehdä jonkun vimpaimen verkoston iloksi? Uusien asioiden tuottamisesta kannattaa kertoa muillekin. Todennäköisesti sinun ei tarvitse tehdä sitä silloin yksin.

Kehitä

Jos tästä verkostosta puuttuu mielestäsi jotain, niin tule auttamaan meitä sen luomisessa. Ole aloitteellinen ja tuo oma panoksesi toimintamme kehittämiseen. Sometun organisointiin ja toiminnan kehittämiseen on perustettu oma ryhmä. Tule jäseneksi ja vaikuta siihen mihin olemme menossa ja miten.