Paluu Sometun ITK-trackin hakemuksen etusivulle
Paluu ITK-tapahtuman suunnittelusivulleJohdanto


Sosiaalinen media: Piloteista arkeen

Päästäänkö sosiaalisen median opetuskäytön piloteista arkeen vai ottavatko kehittäjäpioneerit entistä pidemmän hajuraon suuriin joukkoihin? Onko tulevaisuuden näkymänä sosiaalisen median hyppivä kirppulauma, pieni ja ärhäkkä kokeilijaporukka, joka ei koskaan saa suuria joukkoja mukaansa? Vai olisiko pilottien voimin käynnistetty moottori, joka ei sammu alkumatkalla? Tätä voi ihmetellä Sometu-verkoston ITK'10-foorumilla.

Sometu-verkosto http://www.sometu.fi/ on vuoden 2007 lopulla syntynyt oppimisesta ja sosiaalisesta mediasta kiinnostuneitten kehittäjien toiminta-areena. Sometu-verkostoon kirjautuneitten lähes 2 000 ihmisen joukosta löytyy monen alan asiantuntijoita. Sometu on järjestänyt verkkoaktiviteettien, kuten keskustelujen ja ryhmien lisäksi teematapaamisia.

Sometu-verkosto kokosi vuoden 2009 ITK-tapahtuman foorumilla tungokseen asti yleisöä. Nyt toista kertaa ehdotettava yhteisesiintyminen kattaa kokonaisen foorumin. Esitys muodostaa monipuolisen katsauksen sosiaalisen median ja oppimisen maisemiin.

Esitettävien otsikoiden teemoina ovat taide, ilmiöpohjainen oppiminen, mobiilioppiminen, blogit ja wikit, oppiminen 3D-maailmoissa ja avoimissa oppimistiloissa, LeMill ja Wikiopisto, vertaistuotannon laatu sekä arviointi. Kaikkia teemoja sitoo yhteen sosiaalinen media. Esityksissä nostetaan esille ensisijaisesti oppimisen, opettamisen ja ohjaamisen kysymyksisä, pedagogiikkaa ja didaktiikkaa. Mukaan mahtuu paljon käytännön esimerkkejä.

Foorumin lisäksi Sometu ehdottaa avointen sisältöjen torille Some-matkatoimistoa, joka opastaa sosiaalisen median opetuskäytön alkuun ja antaa pieniä Some-matkojen maistiaisia.

Sometun ITK'10-esitystä on valmisteltu verkoston toimintatapojen mukaan yhteisesti niin Ning-ryhmässä, wikissä kuin kollektiivisella miellekartalla. Kehittelyyn on osallistunut lähes 30 verkoston jäsentä. AVO-hanke (Avoimet verkostot oppimiseen) ja Aktiivi-hanke (Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi) ovat mukana omalla panoksellaan Sometu-verkoston foorumiesityksessä.

Käytännön toteutus Sometu-foorumilla pyrkii kohti dialogista seminaaria, jossa osallistujat eivät pelkästään kuuntele esitelmiä, vaan osallistuvat teemojen kehittelyyn. Yleisön aktivointia tuetaan tilaratkaisuilla, joissa perinteinen esiintyjä – yleisö -muodostelma murtuu. Sosiaalisen median taustakanavat ovat osa aktivointia. Tarvittava lisätekniikka ja avustavat joukot järjestyvät sometulaisten sekä erityisesti Otavan Opiston liikuteltavan tekniikan, henkilökunnan ja opiskelijoitten voimin.

Sometu tuottaa jatkuvasti uusia tarinoita digiajan arjesta. Kansallinen julkinen areena elää. Sometu-verkosto luo keskustelukulttuuria, jossa erilaiset näkökulmat ja lähtökohdat kohtaavat. Yhdistysten luvatussa maassa oppilaitos- ja intressirajoja ylittävä Sometu on paikkansa lunastanut, mutta jääkö verkosto itseensä tyytyväisenä esittelemään kertyneitä saaliita vai kykeneekö Sometu uusiutumaan?

Sometu-verkoston ITK-foorumi ei pyri vain esittämään ajatuksia ja esittelemään menneisyyttä vaan aktivoimaan yleisön mukaan tuottamaan hidasta mutta suurta liikettä kohti avointa oppimista, oppimisverkostoja ja erilaisten rajojen ylityksiä laadukkaan oppimisen nimissä. Kutsu kuuluu yleisölle: Tule haastamaan Sometu!


Paluu Sometun ITK-tracin hakemuksen etusivulle
Paluu ITK-tapahtuman suunnittelusivulle