Paluu Sometu ITK'12 wikisivulle

Puolen päivän workshop

Vertaisapua verkostoista – mutta miten niihin pääsee?

Käytännön tuntumaa kotimaisiin opeverkostoihin

Verkostoituminen on paitsi viime vuosina hoettu taikasan myös pysyvää inhimillistä toimintaa. Luomme kontakteja toisiimme, jaamme tietojamme ja taitojamme, etsimme ja saavutamme luottamusta.

Netti nykyisine palveluinen helpottaa yli oman työyhteisön ulottuvien verkostojen syntymistä. Verkostot tarjoavat seulottua tietoa omalta alalta. Verkostoissa kysytään ja autetaan. Mutta miten verkostoihin pääsee? Miten verkostoja perustetaan – vai voiko niitä perustaa?

Tutustumme olemassa oleviin suomalaisiin oppimismaailman verkostoihin. Kuulemme verkostokonkareiden tarinoita. Tutustumme verkostojen taustalla pöriseviin verkkopalveluihin. Sopivan verkoston löytäjää opastetaan kädestä pitäen kirjautumaan valitsemaansa verkostoon ja löytämään verkoston juonen päästä.

Workshopiin kutsutaan verkostoveteraaneja esittelemään omia verkostojaan ja kertomaan taustahistoriasta. Samalla syntyy myös kuva siitä, voiko verkostoja perustaa ja miten niitä puutarhuroidaan. Workshopia ennakoidaan myös eri verkostoissa pienillä videopostikorteilla.

Esittelyssä:

Miksi verkostoihin kannattaa tutustua?

En tiedä kaikkea, mitä minun pitäisi tietää. Missään ei järjestetä sellaista kurssia, joka sopisi tarpeisiini eikä minulla ole aikaa tuhlattavaksi puoliksi kiinnostavissa koulutuksissa, jonne on matkustettava pitkä matka. Vinhaa muuttuvassa maailmassa yhä useampi kaipaa työhön sulautuvaa uuden oppimisen mahdollisuutta.

Internetin avoimissa verkostoissa voi oppia nopeasti tarpeellisen, mutta miten oppia kaipaava löytää tiensä oleellisen informaation äärelle eli kuinka informaationhankinta onnistuu? Kuinka informaatiota voidaan työstää tiedoksi, joka muuttaa tietorakenteita, toimintaa ja kykyä selviytyä vastaan tulevista ongelmsita?

Internet muodostaa rajattoman oppimisympäristön, jossa tietovarastoihin tallennettu tieto sekä ihmisillä oleva tieto ovat saatavilla, jos tietää, mistä ja miten hakea.