Tälle sivulle kootaan koko verkostolle lähetetyt viestit, tuorein viesti ylimpänä.

1.6.2014 Somettumisen analyysia


Hyvä sometulainen!

Sometun verkostotarhurina toukokuusta 2012 toukokuuhun 2014 on toiminut Eija Kalliala. Sometu-verkoston taustatöitä jatkaa Anne Rongas Suomen eOppimiskeskuksesta, joka yhdessä Otavan Opiston kanssa huolehtii Sometun Ning-palvelusta ja muista verkkoympäristöistä sekä aktiviteeteista. Sähköposti sometu@gmail.com tavoittaa, samoin palautelomake http://bit.ly/sometupalaute.

Tutustuthan Eija Kallialan laatimaan analyysiin Sometun kuukausitapahtumien palautteista, verkostokyselyistä ja parvityöskentelystä xTune-ympäristössä!

Puolentoista vuoden ajan, lokakuusta 2012 toukokuuhun 2014, olemme Sometussa voineet käyttää xTune-parvityöympäristöä. Kiitos kaikille asiantuntijoille osaamisen jakamisesta, innostamisesta ja auttamisesta Sometun xTunessa!

Sometun kuukausitapahtumissa olemme ajankohtaisten ja innostavien alustusten pohjalta keskustelleet ryhmissä joko paikallisissa kokoontumistiloissa tai verkon ryhmätyötiloissa. Kiitos kaikille osallistujille ja palautteen antajille!

Toukokuussa vastasimme taas Sometun verkostokyselyyn. Kiitos kaikille vastanneille!

Hyvää kesää!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

12.5.2014 Sometu-verkoston kysely


Hyvä sometulainen!

Vastaathan verkostomme pieneen kyselyyn?
http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1175004&chk=N2K69ESN

Osallistuthan Sometun kuukausitapahtumaan avoimista oppimateriaaleista torstaina 15.5. klo 14 - 16?

Vielä ehdit, 15.5. asti, kommentoida uuden OPSin perusteluonnoksia!

Hyvää kesää!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

6.5.2014 Avoimet oppimateriaalit


Hyvä sometulainen!
Avoimet oppimateriaalit (OER, OCW) tähtäimessä! Sometun kuukausitapahtumassa torstaina 15.5. klo 14 - 16 Vesa Linja-aho ja Tarmo Toikkanen alustavat avointen oppimateriaalien tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuudesta Suomessa ja maailmalla.
Työskentelemme ryhmissä. Jos osallistut netissä, niin varmistathan, että päätelaitteesi mikrofoni toimii. Voit myös muutaman kollegasi kanssa perustaa paikallisen kokoontumistilan (toimiva päätelaite ja mikrofoni sekä nettiyhteys), jossa voitte keskustella ja työskennellä kasvokkain.

Vielä ehdit, uusi OPS kommentoitavana!
Kommentoi uuden OPSin perusteiden luonnoksia 15.5. mennessä!

Pääset kartalle vaikkapa Sometun huhtikuun kuukausitapahtuman tallenteesta, jossa Opetushallituksen Jukka Tulivuori johdattaa OPSin perusteisiin.

Tule Mobiilikesäkouluun
Tervetuloa Mobiilikesäkouluun Tammelan Mustialaan 21. - 22.5. Teemoina ovat mm. mobiilipedagogiikka, 3D, täydennetty todellisuus ja pelillisyys!

Parvityöskentelyä xTunessa vielä toukokuun ajan
Sometun parvityöskentely xTune-ympäristössä päättyy toukokuun lopussa. Ennen sitä ehdit osallistua kiinnostaviin parviin tai perustaa uusia.
Jos mielessäsi on selkeitä tarpeita ja tavoitteita, joissa xTunea voisi käyttää, niin kerrothan niistä xTunen parvessa "Yhteenveto Sometun xTunen palautekyselystä" tai Ningin ryhmässä "Sometun xTunen keskusteluryhmä Ningissä". Voit lähettää myös sähköpostia Janne Ruohistolle (etunumi.sukunimi (at) intunex.fi) tai Eija Kallialalle (etunimi.sukunimi (at) gmail.com).

Tulevia tapahtumia
Sometun Ningin tapahtumat-sivulla. Voit lisätä Ningiin tapahtumailmoituksiasi, jotka liittyvät sosiaaliseen mediaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan oppimisen tukena.

Hyvää kesää!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

22.4.2014 Uusi OPS mullistaa koulun

Hyvä sometulainen!

Peruskoulun opetussuunnitelma menee uusiksi ja tieto- ja viestintätekniikka tunkeutuu joka oppiaineeseen. Miten se käytännössä tapahtuu? Mistä resurssit ja opettajien osaaminen? Onko ohjelmointi oma oppiaineensa?

Se alkoi jo! Perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnoksia voi avoimesti kommentoida 15.4.–15.5.2014. Aiheesta keskusteltiin viime viikon OPS-välitunnilla.

Tule mukaan Sometun kuukausitapahtumaan Uusi OPS torstaina 24.4. klo 14 - 16. Ilmoittaudu paikalliseen kokoontumistilaan tai nettiin. Aloitamme OPS-välitunnilla, jossa Opetushallituksen Tina Heino pohtii väitettä: "Opettajan rooli on olla aktiivinen ja ohjaava myös sosiaalista mediaa (tvt) oppimisessa käytettäessä. Some tukee yhteisöllisen tiedonrakentamisen osaamisen kehittymistä.” Sen jälkeen tutustumme uusiin opetussuunnitelman perusteisiin Opetushallituksen Jukka Tulivuoren kanssa ja ideoimme rakentavia ratkaisuja. Pelastaisimmeko peruskoulun kahdessa tunnissa?

Parvityöskentelyä xTunessa vielä toukokuun ajan

Sometun parvityöskentely xTune-ympäristössä päättyy toukokuun lopussa. Ennen sitä ehdit vielä osallistua sinua kiinnostaviin parviin tai perustaa uusia.

Sometun parvityöskentely xTunessa on ollut mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Kokemuksen mukaan xTune sopinee parhaiten tavoitteelliseen työskentelyyn ja organisaation sisäiseen viestintään.

Jos mielessäsi on selkeitä tarpeita ja tavoitteita, joissa xTunea voisi käyttää, niin kerrothan niistä xTunen parvessa "Yhteenveto Sometun xTunen palautekyselystä" tai Ningin ryhmässä "Sometun xTunen keskusteluryhmä Ningissä". Voit toki lähettää myös sähköpostia Janne Ruohistolle (etunumi.sukunimi (at) intunex.fi) tai Eija Kallialalle (etunimi.sukunimi (at) gmail.com).

Yhdessä tekemällä oppimisen iloa 28.4.

Tervetuloa seminaariin Yhdessä tekemällä oppimisen iloa maanantaina 28.4. Ilmoittaudu Helsinkiin Opetushallituksen tiloihin tai nettiin.

Tulevia tapahtumia

Sometun Ningin tapahtumat-sivulla. Voit lisätä Ningiin tapahtumailmoituksiasi, jotka liittyvät sosiaaliseen mediaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan oppimisen tukena.

Hyvää kevättä!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

8.4.2014 ITK:ssa taas ta-va-taan

Kevättä ilmassa – muutoksen raikkaita tuulia

ITK-konferenssi pörisee Hämeenlinnan Aulangolla 9.-11.4. Twitterissä #ITK2014 , ohjelmasta löydät myös jokaisen tapahtuman tunnisteen.

Vuodesta 2008 Sometu-verkottuneet ovat tunnistaneet toisiaan ITK-päivillä. Tänä vuonna liikutaan varhaisen kevään merkeissä, eikä pelkästään luonnon puolesta.
Vaikka lehtien uutisoinnit, raportit ja selonteot, jopa edeskäypien lausunnot mollaavat suomalaista koululaitosta teknologian takapajulaksi, poltetta riittää, paljon tapahtuu, pinnan alla suorastaan kytee ja roihuaa. Konferenssi on siis otsikoitu sopivasti: Pedagogiikka palaa!

Sometu-henkeä ITK:ssa
Avoimen oppimisen verkostojen voimin on avattu kaksi avoimen osallistumisen ja jakamisen tilaisuutta ITK-konferenssiin:
1. Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen tuo muuntuvan posterin näyttelytilaan ja virtuaalisesti jälkikäteen (jopa etukäteen) muokattavaksi. Posterit löytyvät alakerran tapahtumatorilta. Toteutuksessa ovat mukana AVO-hanke, Otavan Opisto ja aPaja. Aikamatkasta ja elävästä posterista lisää blogissa.
2. Oletko koskaan huokaissut konferenssitapahtumassa, miten paljon jäi näkemättä ja kokematta. Vaikka tallenteita ja esitysten oheisaineistoja jaetaan, ehditkö niitä enää tutkia konferenssin jälkeen? Nyt halukkaat pääsevät kokeilemaan kollaasia konferenssioppimisen menetelmänä. Yksinkertaisesti: kerää havaintoja, kiteytä koosteeksi ja jaa muille, mielellään yhteistyössä ja virittyneiden tutkijalinssien kautta suodattaen, sopivasti totunnaisten muistiinpanorajojen yli hypäten. Jakaminen sujuu lomakkeella ja asiaa laajentaa kokoomablogi.
Kollaasin voi laatia myös etäseuraaja. Kollaasi oppimismenetelmänä yhdistää kenttähavainnoinnin, mobiilioppimisen ja yhteisöllisen, keksivän oppimisen. Selkärankaa luo Michael Jean Gallagherin ja Pekka Ihanaisen pedagoginen pohjustus, jota esitellään lyhyesti Seoppi-lehden ITK-numerossa sivulla 5 (tulee saataville verkkoversiona). Kollaasi ja elävä posteri linkittyvät toisiinsa. Sinä et ole yleisöä. Olet näkijä, tekijä, osallistuja. Sinä tietoinesi ja taitoinesi olet merkityksellinen!

Uuden kevään kuriireja oppimisen taivaalla
Oppimisen maailmassa tuulee lämpimästi. Tässä muutamia näytteitä:
Mielikuvituskoulu
Protokoulu
Koodaustunti
Peruskoulupesula
Obi!
Yksilöllisen oppimisen opetusmalli, joka on ryhtynyt leviämään Facebook-ryhmässä
Kiltakoulut
Opetus.tv
Open opas
#Finnedchat
Vilkkaasti lisääntyvät Facebookin opeverkostot (lisää puuttuvat)
Uusi OPS Sometun kk-tapahtumassa 25.4.

Peruskoulun opetussuunnitelma menee uusiksi ja tieto- ja viestintätekniikka tunkeutuu jokaiseen oppiaineeseen. Miten se käytännössä tapahtuu? Mistä resurssit ja opettajien osaaminen? Onko ohjelmointi oma oppiaineensa? Visuaalinen ja pelillinen ohjelmointi? Huhtikuun kuukausitapahtumassa tutustumme uusiin opetussuunnitelman perusteisiin Opetushallituksen edustajan Jukka Tulivuoren kanssa ja ideoimme rakentavia ratkaisuja. Pelastaisimmeko peruskoulun kahdessa tunnissa?

Perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnokset julkaistaan OPS 2016 -verkkosivuilla kommentoitaviksi 15.4.–15.5.2014.

Tule Sometun kuukausitapahtumaan perjantaina 25.4. klo 14 - 16. Ilmoittaudu paikalliseen kokoontumistilaan tai nettiin.

Yhdessä tekemällä oppimisen iloa 28.4.

Tervetuloa seminaariin Yhdessä tekemällä oppimisen iloa maanantaina 28.4. Helsinkiin Opetushallituksen tiloihin! Myös etäosallistuminen on mahdollista.

Tulevia tapahtumia
Sometun Ningin tapahtumat-sivulla. Voit lisätä Ningiin tapahtumailmoituksiasi, jotka liittyvät sosiaaliseen mediaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan oppimisen tukena.

Hyvää kevättä!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

13.3.2014 Avoin oppiminen ja muuttuva koulu


Hyvä sometulainen!

Vietämme parhaillaan avoimen oppimisen viikkoa. Viikko alkoi lupaavasti maanantain Jaa jotain -päivällä, jonka ideaan voit tutustua blogista ja satoon jaettujen sisältöjen koosteesta. Avoimen oppimisen tapahtumia voit seurata Twitterissä ja Facebookissa.

Muuttuva koulu ja BYOD
Tule Sometun kuukausitapahtumaan ensi torstaina 20.3.2014 klo 14 - 16 keskustelemaan koulun ja opetuksen muuttumisesta ja oppijoiden omista laitteista Mikko Jordmanin innostamana! Ilmoittaudu paikalliseen kokoontumistilaan tai nettiin.

Oppiminen ja koulu muuttuvat. Miten kehitämme oppimista nykyistä yhteisöllisemmäksi, intohimoisemmaksi ja merkityksellisemmäksi? Miten tuemme oppijan luovuutta? Millaisia mahdollisuuksia oppijoiden omien laitteiden käyttö opiskelussa tarjoaa? Onko koko maailma oppijan ulottuvilla? Voiko hän julkaista tuotoksensa koko maailmalle vai vain omalle luokalleen? Eikö enää tarvita erillisiä atk-luokkia, kun pilvipalveluihin päästään kaikkialta? Toimiiko koulussa langaton verkko vai käyttääkö oppija omaansa? Suojaako tietoturva vai estääkö? Ovatko oppijat tasa-arvoisia? Entä jos oppijan laite hajoaa? Keskustelu käy kuumana!

Pedagogiikka palaa!
ITK-konferenssi Hämeenlinnan Aulangolla jo 25. kerran 9. - 11.4.2014. Mitkä ovat tulevaisuuden osaamistarpeet? Miten otamme ne huomioon omassa opetuksessamme? Tule seuraamaan esityksiä, jakamaan kokemuksia ja verkostoitumaan!

Tulevia tapahtumia
Sometun Ningin tapahtumat-sivulla. Voit lisätä Ningiin tapahtumailmoituksiasi, jotka liittyvät sosiaaliseen mediaan tai tieto- ja viestintätekniikkaan oppimisen tukena.

Hyvää kevättä!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

27.2.2014 Oppiminen ja koulu muuttuvat


Hyvä sometulainen!

Sometun Ningin ulkoasu muuttui helmikuussa 2014. Miltä kuusivuotiaan verkostomme uusi ilme tuntuu? Entä sisältö? Keskustelu somesta oppimisen tukena on laajentunut somen moniin verkostoihin. Mikä on Sometu-verkoston ja sen Ning-ympäristön rooli? Kerrothan ajatuksesi ja ideasi.

Sometun kuukausitapahtuma 20.3.2014
Oppiminen ja koulu muuttuvat. Miten kehitämme oppimista nykyistä yhteisöllisemmäksi, intohimoisemmaksi ja merkityksellisemmäksi? Miten tuemme oppijan luovuutta? Millaisia mahdollisuuksia oppijoiden omien laitteiden käyttö opiskelussa tarjoaa?
Sometun kuukausitapahtumassa torstaina 20.3. klo 14 - 16 Mikko Jordman johdattaa meitä koulun ja opetuksen muutokseen. Tule mukaan keskustelemaan, kysymään, kuuntelemaan, jakamaan mielipiteitäsi ja ajatuksiasi; tule mukaan oppimaan yhdessä uutta! Voit ilmoittautua paikalliseen kokoontumistilaan tai nettiin!
Jos paikallisten kokoontumistilojen listasta puuttuu oma paikkakuntasi, mutta voisit tarjota yhteistä kokoontumistilaa (seinien ja tuolien lisäksi tarvitaan toimiva nettiyhteys, työasema ja tykki, kokousmikki tai esim. riittävän hyvä läppärin mikki ja mielellään webbikamera), niin kerrothan siitä Sometun verkostotarhurille Eija Kallialalle (etunimi.sukunimi (at) gmail.com).
Sometun kuukausitapahtumien toteutusmenetelmä on kuvattu LeMillissä.

OPS-välitunnit
Oppimisen tulevaisuudesta keskustellaan paitsi Sometun kuukausitapahtumissa myös OPS-välitunneilla. Tervetuloa mukaan! http://www.ebarometri.fi/page2-2/

Jaa jotain -päivä 10.3.2014
Kansallinen teemapäivä Open Education Weekin hengessä! Opastus ja verkkopaikat löytyvät blogista. Suositeltavaa olisi järjestää oheistoimintaa, kuten työpaja verkossa tai webinaari, jos vain tekijöitä ja ideaa löytyy. Levitä verkostoissasi sanaa tapahtumasta. Taustatyötä tekevät Anne Rongas ja Kari A. Hintikka.
Tutustu bloggaukseen viimevuotisesta Jaa jotain -päivästä.

Tulevia tapahtumia
Sometun Ningin tapahtumat-välilehdellä. Voit lisätä Ningiin Sometun aiheeseen liittyviä tapahtumailmoituksiasi.

Hyvää kevään odotusta!
toivottaa Sometun konehuoneen väki

8.1.2014 Ensiversio ilmiöoppaasta 17.1.


Hyvä sometulainen!

Ensiversio ilmiöpohjaisen oppimisen oppaasta
Sometun kuukausitapahtumassa perjantaina 17.1. klo 14 - 16 http://www.sometu.fi/events/ensi-versio-ilmiooppaasta pääset tutustumaan ilmiöpohjaisen oppimisen oppaan ensiversioon. Opas julkaistaan 60-sivuisena vihkosena sekä pdf:nä. Oppaan ensiversiossa on sekä taustateoriaa että opetuskokemuksia. Opasta työstetään eteenpäin ja verkkotyömaa löytyy osoitteesta https://sites.google.com/site/ilmioopas/. Aiheesta kiinnostuneet olette tervetulleita mukaan. Erityisesti kehittämiskohteina kevätkaudella 2014 ovat suunnittelun ja toteuttamisen metodit ja työkalut. Ilmoittaudu https://docs.google.com/forms/d/1nHi2QCBB8hKfHEVmK_E_0ZKK7PQLubMizw0mysrskvI/viewform .

Innosta ja auta Sometun xTunessa!
Innostathan ja jaathan asiantuntijuuttasi Sometun xTunen parvissa? Ellet, niin pääset mukaan liittymällä ryhmään Sometun xTunen keskusteluryhmä Ningissä http://www.sometu.fi/group/sometun-xtune . Saat vuorokauden sisällä kutsun sähköpostiisi. Jos kutsua ei kuulu, vaikka tarkistat roskapostitkin, voit ottaa yhteyttä Eija Kallialaan (etunimi.sukunimi (at) gmail.com).

Saat xTunesta eniten irti, kun heität parveen pureksittavaksi työhösi liittyvän tai muun konkreettisen ongelman, idean, tehtävän tai projektin, johon kaipaat asiantuntija-apua. Kun määrittelet siihen liittyvät taidot, xTune auttaa sinua löytämään sometulaisista juuri ne, joilla on kyseisiin taitoihin liittyvää osaamista ja kiinnostusta. Heidän kanssaan asiasi etenee parhaiten: ongelma ratkeaa, tehtävä valmistuu. Sometun xTunessa on nyt jo yli 200 asiantuntijaa.

eEemeli 2014 -kilpailu etsii vuoden parasta oppimisratkaisua Peter Vesterbackan johdolla
eEemeli on valtakunnallinen laatukilpailu parhaasta interaktiivisen median oppimisratkaisusta. Kilpailun tavoitteena on nostaa esille e-oppimisen ratkaisuja, edistää tuotteiden innovatiivisuutta ja laatua sekä kannustaa toimijoita luomaan ja kehittämään uusia e-oppimisratkaisuja. Kilpailu järjestetään vuonna 2014 jo 13. kerran.
Vuoden 2014 kilpailun pääsarjan teemana on Innostu. Onnistu. Opi! Pääsarjaan voivat osallistua Suomessa toimivat yritykset sekä organisaatiot, kuten yhdistykset tai oppilaitokset ja niiden yhteishankkeet, jotka ovat tuottaneet oppimisen palvelun, toimintatavan, konseptin tai tuotteen. Itse tuote voi olla globaali sovellus.

Pääsarjan lisäksi kilpailussa järjestetään kaikille avoin Parasta Parasta -sarja, jossa haetaan sellaista henkilöä, tahoa tai toimijaa, joka on erityisesti kunnostautunut hyvän oppimateriaalin, verkkokurssin, videoluennon tai muun vastaavan laadukkaan sisällön tuottajana tai tarjoajana.
Kilpailun pääsarjaan ilmoittaudutaan 1.-31.1.2014 ja Parasta Parasta -sarjaan 1.1.-28.2.2014. Lisätietoja: www.eoppimiskeskus.fi/eemeli

DCL On Air - Lupa onnistua verkossa -webinaarisarjan tallenteet nyt verkossa
DCL On Air -webinaarisarjan tallenteet ja esitysaineistot löytyvät DCL-konferenssin wikistä osoitteesta wiki.eoppimiskeskus.fi/x/DwDy. Tarjolla kaikkiaan 11 innostavaa esitystä mm. parviälystä, johtamisesta, pelioppimisesta, joukkoistamisesta, kolmiulotteisista oppimisympäristöistä sekä markkinoinnista. Puhujina mm. Janne Ruohisto, Ilkka Koppelomäki, Santi Martinez, Esko Kilpi, Jarmo Puskala ja Jarkko Kurvinen.
Lisätietoja: www.eoppimiskeskus.fi/dcl

Sarjakuvilla oppimaan
Yhä useampi on hurahtanut mobiilisovellusten myötä sarjakuvien tekemisen taikaan. Tammikuun ajan voit tulla kokeilemaan Bitsrips for School -palvelun mahdollisuuksia sarjakuvaoppimisessa. Lue lisää Anne Ronkaan bloggauksesta http://opeblogi.blogspot.fi/2014/01/sarjakuva-wau.html ja pyydä kutsu kokeiluluokalle Gmail: rongas.anne.

Makupaloja Online Educa Berlinistä
Anne Rongas: Yhteisöllinen oppimisen design ja taikapussin heilautus http://opeblogi.blogspot.fi/2013/12/yhteisollista-oppimisen-design-ja.html
Eija Kalliala: Online Educa Berlinin satoa http://blogi.somy.fi/online-educa-berlinin-satoa/

Tulevia tapahtumia
ks. http://www.sometu.fi/events (voit lisätä Ningiin Sometun aiheeseen liittyviä tapahtumailmoituksiasi)

Hyvää alkanutta vuotta!
toivottaa Sometun konehuoneen väki


Verkostoviestit 2013

Verkostoviestit 2012

Verkostoviestit 2011

Verkostoviestit 2010

Verkostoviestit 2009

Verkostoviestit 2008