Sometu ITK'10-konferenssissa 22. – 23.4.2010


ITK'10-ryhmä Sometun Ning-sivustolla
Tunnisteet eri ympäristöissä (tag): itk10 ja sometu
Twitter #itk10 #sometu
Miellekartta-työskentely http://www.mindmeister.com/32813764/sometu-itk-10
22.10.09 ensimmäinen kartta.


Tapahtuman taustoja blogissa

31.3. ITK-Online

22.4. SOMETU-teemaseminaari Piloteista arkeen

23.4. Teemaseminaari: Sosiaalinen media yrityksissä

(Kehittelyssä oli myös ehdotus Yhteisöllisyys-teemaseminaariksi)


22.-23.4. Avointen sisältöjen tori: Matkatoimisto SOME

Ilmoittaudu mukaan matkatoimiston hommiin!

Tiivistelmä

Matkatoimisto SOME: ohjattuja retkiä sosiaaliseen mediaan


Viime aikoina sosiaalinen media on ollut tiuhaan otsikoissa. Toisaalta on päivitelty sitä, miten hitaasti Suomessa omaksutaan sosiaalisen median hyötykäyttöä ja toisaalta nostettu esiin huomionkipeän nettiväen kohinaa, Facebook-potkuja ja muita lieveilmiöitä.

Kouluissa mietitään, mitä välineitä ja foorumeita voitaisiin ottaa käyttöön. Yrityksiä kannustetaan sosiaaliseen mediaan, sillä siellä asiakkaatkin ovat. Miten sitten luovia reittiä sosiaaliseen mediaan riskien suomaiseman läpi? Mitkä välineet ovat turvallisia? Miten suojata tärkeitä tietojaan? Miten hyvät mahdollisuudet löytyvät? Miten verkostoitudaan? Miten sosiaalisessa mediassa toimitaan?

Kymmenittäin kysymyksiä. Paljon monipolvisia ja epäselviä vastauksia, joissa vilisee tuntemattomia termejä. Viidakko on vastassa, mutta ei hätää. Sometu-verkoston matkatoimisto SOME auttaa hankkimaan passit ja viisumit, suunnittelemaan omaan tilanteeseen sopivat polut sosiaaliseen mediaan. Matkatoimisto SOME tarjoaa vähintään:
- opastusta kirjautumisiin
- avatarin irroituksen toiseen ilmakehään
- kontakteja
- asiallista ja hulvatonta menoa

Sometu-verkosto on vuoden 2007 lopulla tiivistynyt sosiaalisen median pioneerien yhteenliittymä, joka tarjoaa avoimen kohtaamispaikan uutta nettikulttuuria etsiville ja kokeileville. Väljässä Sometu-verkostossa yhteisenä nimittäjänä toimivat sosiaalinen media ja oppiminen. Verkostoituneitten määrä ylitti 2500:n rajapyykin helmikuussa 2010. Mukaan pääsee osoitteessa www.sometu.fi.

Kysyminen ja auttaminen ovat sosiaalisen median toimintakulttuuria. Kysyvä ei tieltä eksy, sanotaan. Tämä ei ehkä pidä täysin paikkaansa sosiaalisen median tieheikössä, mutta matkanteko helpottuu huomattavasti, kun tietää, mistä kysyä. Joku toinen päivä kysyjästä tulee matkaopas sosiaalisen median ensikertalaiselle. Näin toimii matkatoimisto SOME.

Ehdotus jätetty tässä muodossa:
Sometu-verkoston vanhat ja tuoreet konkarit johdattavat ITK-päivien yleisöä monin tavoin sosiaalisen median maisemiin. Maistiaisina järjestetään luontorasteja ja pienoisretkiä Some-viidakkoon.

Matkatoimisto SOME:n suunnitelmat ovat vielä levällään, sillä paljon ehtii tapahtua ennen huhtikuuta. Viime vuotisen kokemuksen perusteella Sometu-verkosto voi kuitenkin luvata, ettei matkatoismistossa ainakaan pelata pasianssia tai haukotella asiakkaita odotellessa.

Matkatoimisto SOME tarjoaa vähintään:
- opastusta kirjautumisiin
- avatarin irroituksen toiseen ilmakehään
- kontakteja
- asiallista ja hulvatonta menoa

Teemat ja aiheesta kiinnostuneet


Lisää teema ja/tai nimesi teeman alle. Tule rohkeasti mukaan. Jos esiintyminen ei houkuttele, muita tehtäviä riittää yllin kyllin.

Sosiaalinen media ja taide

Sosiaalinen media ja taide


Inari Gebhard, Satu Musakka ja Sanna Brauer, Otavan Opisto

Sosiaalinen media tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia taidekasvatuksen, taideharrastusten ja taideopetuksen toteuttamiseen. Miten eri taiteen lajit voivat hyödyntää olemassa olevia välineitä?

Taiteilijaa inspiroivat tarinat löytyvät tänä päivänä usein verkosta. Sosiaalisen median avulla taiteen tekijät ja kokijat voivat jakaa osaamista, opastaa, opettaa ja kohdata vertaistensa kanssa. Sosiaalinen media on julkinen galleria, jossa on jokapäiväiset avajaiset keskusteluineen ja kritiikkeineen. Taiteelle sosiaalinen media on myös tori, jossa eri taiteen- ja kädellä tekemisen alat voivat antaa oppilaan opastus -ja työnäytöksiä. Kanavat ovat esimerkiksi Skypen avulla auki suoraan opiskelijoiden koteihin ja virtuaalimaailmat mahdollistavat matkat maailman taiteen kehtoihin, museoihin ja oppilaitoksiin. Pelit ja kuvataide avaavat opetuksen konkteettisia esimerkkejä, kuten roolipelit taidehistorian opiskelussa. Verkossa taiteen kenttä on laaja kuten todellisuudessakin. Mukana on esimerkiksi kuvataidetta, luovaa kirjoittamista, rooliasujen tuunausta kirpparivaatteista, musiikkia, korusuunnittelua, lausuntaa, vieraiden kielten ääntämisopetusta laulajille kuin erilaisia käsitöitäkin.Jokainen harrastaja, opiskelija ja opettaja löytävät sosiaalisen median kanavilta samoista aiheista kiinnostuneita.

ITK:ssa Sometu rakentaa Taiteen Tarinaa. Eternalmoonwalk site on Michal Jacsonin muistoksi tehty moonwalk-kävely video, jossa ihmiset jatkoivat omilla tyyleillään ko. koreografialla. Vastaava yhteisöllinen tuotos on myös Sometulaisten esityksen yhteyteen rakentama taiteen tarina. Annettua avausta voi ennen ja jälkeen tapahtuman jatkaa vuorovaikutteisesti siten, että seuraava voi vastata johonkin teemaan (video) sarjakuvanomaisesti tai kuvallisesti. Siis tarinaan/musiikkiin vastataan omalla tarinalla/musiikilla - ja tästä syntyy pitkä jonotarina/-musiikki - joka kerää ympärilleen uusia tarinoita verkossa. Digiajan Taiteen Tarina rakentuu ruudulla oikealta vasemmalle jatkumona heijastettuna 4:ltä eri videoskreeniltä yhtäaikaa. Tässä toteutuu samalla ITK2010 ympäristö - ja yhteisötaideteos näkyvänä, kuultavana ja koettuna. Lisäksi Vinkkiverkon tapahtumapäivässä Kotkassa kerätään opiskelijoiden digiaikatarinoita kuva- ja äänitiedostoina eräänlaisessa tarinatiipiissä. Tiipiin "nuotiona" onkin ITK-päivillä näyttö, jonka luo voi kerättyjä tarinoita tulla kuuntelemaan ja mahdollisesti myös omansa kertomaan.

Taiteen voima kannattelee yhteisöjen innovaatiovarantoja, yksilön hyvinvointia ja alueellisia vetovoimatekijöitä. Kuinka aktivoida taiteilijat Sometuun, jossa kohtaavat niin oppiminen kuin businesskin? Mediataiteilijat ovat luonnollinen ryhmä, mutta myös muita kuvataiteen, tanssin, teatterin ja musiikin edustajia olisi hyvä nähdä ja kuulla.

Ville: Satu, tätä idea voisi ihan hyvin soveltaa vaikka livetilanteessa sopivalla välineellä. Twitterillä voisi heittää kuvia sovitusta teemasta tms.

Kun ei muuta ole vielä tähän kohtaan tullut, niin pienenä sivujuonteena tiedoksi, että Somedi 2.0 -hankkeen puitteissa pyörii Second Lifessa Helsingin työväenopiston tontin Kellarigalleriassa kuvataidenäyttelyitä ja tulossa myös ainakin 1-2 livekonserttia. (Juhana Mykrä/Ilmari Turbo, Helsingin työväenopisto)

Ilmiöpohjainen oppiminen

Taru Kekkonen ja Otavan Opisto voisi kertoa ainakin sen, mitä ollaan tehty kuluvana lukuvuonna ja mitä on opittu. Haasteita ainakin tuntuu riittävän, ehkä niistäkin voisi kertoa :)
Laakson Mauri tulee mukaan kertomaan Viikin Viitosten osuudesta "Nälkä ja Jano!"-ilmiössä Teemme yhteistyötä Otava-opiston ilmiöporukan kanssa. Mauri tekee toimintatutkimusta omasta Viitosten vuodestaan ja kertoo mielellään sekä elokuussa Viikin koetilalla toteuttamasta Maatila-roolipelistä, että kokemuksiaan Otava Opiston Puuskankoski-kokemuksesta, jossa Mauri sai olla Leevi Heinosen ja Antti Lepän vetämässä roolipelissä mukana vierailemassa.Unohtamatta kaikkeen liittyvää verkkotyöskentelyä. Koko vuosi sujuu myötäillen yhteisiä osailmiöitä. Juuri valmistuu "tulevaisuuden työ". Maanantaina 26.10 on lähtölaukaus syksyn toiselle osailmiölle. Siitä raportoin yhteisessä ilmiöpohjaisuus-ningissä .
Ja Esko Sotungin etälukiosta? Entä Punkalaitumen koulu?

Lisää nimesi tähän... Tarvo Antila
Punkalaitumen Yhteiskoulu ja lukio on mielellään mukana. Oman koulumme ilmiöpohjaisuuteen liittyvät suunnitelmat ovat vasta hahmottumassa, mutta keväällä ollaan varmasti jo pidemmällä. Yläkoulun ilmiöpohjaisuuspilottien osalta teemme yhteistyötä Kangasalan Pikkolan Omaura- luokan kanssa. Omassa lukiossamme on tarkoitus järjestää ensimmäinen pilottikurssi ensi lukuvuonna. Myös ilmiöpohjaisen opetussuunnitelman rakenteiden ideoinnin parissa on tehty työtä.

Tuomo Turja
Kävin juuri Tarvon kanssa keskustelua ilmiöpohjaisuuden eteenpäin viemisestä, ja mielelläni olen näissä kuvioissa mukana. Tämänhetkisessä oppilaitoksessani (Kankaanpään lukio) ei ole juuri nyt mitään tämänsuuntaista vireillä, vaikka muutamia antoisia keskusteluja aiheen tiimoilta olen käynyt. niinpä en voi esittää mitään konkreettisia tuloksia. Punkalaitumen asiat ovat silti lähellä sydäntä edelleen, joten jollakin tavalla voin pistää omaa panostani peliin.

Mobiilioppiminen


Outi Vahtila ja Pasi Silander, Hämeen ammattikorkeakoulu

Kun oli suo, kuokka ja Jussi, syntyi pelto. Peltoa voi muokata, siinä voi kasvattaa, satoa voi koskettaa, haistella ja maistella. Satoa voi kuljettaa ja myydä, siitä voi periä hinnan. Jospa onkin suo, Jussi ja kännykkä? Ääntä, kuvaa, videota, tietoa ja tunnelmia. Niitä voi lähettää reaaliaikaisena tai tallenteena ympäri maailmaa ajan hetkessä. Kun Jussi haluaa tietää tarkalleen missä on, mikä suotyyppi on kyseessä tai millainen säätä on luvassa, hän voi hankkia tiedot oman mobiililaitteen avulla. Jos Jussi haluaa tehdä muistiinpanot suoretken aikana tehdyistä havainnoista, voi hän tallentaa ne monimediaisina muistiinpanoina, jotka hän voi lähettää välittömästi esimerkiksi sähkö- tai multimediaviestinä haluamalleen henkilölle tai jakaa suoraan verkkoon. Digitaalisen aineiston tekeminen ja yhteydenpito voivat tapahtua ihan mistä vaan.

Opetuksen kehitys perinteisestä luokassa tapahtuvasta toiminnasta on kehittynyt monimuoto ja verkko-opetuksen kautta mobiilioppimiseen. Samalla työkalut ovat vaihtuneet liitutaulusta pöytätietokoneeseen, läppäriin ja mobiilitietokoneeseen, älypuhelimeen. Ajallisesti tämä matka on ollut lyhyt ja jokainen vaihe on vaatinut pedagogisen ajattelun uudistamista ja ennakkoluulotonta hyppyä uuden teknologian hyödyntämiseen. Opetusteknologian mukaantulo, erilaiset tekniset oppimisympäristöt ja -oppimisalustat ovat muovanneet ajatteluamme ja opetusta on suunniteltu monesti teknologian ehdoilla. Toisaalta teknologia on ollut vahvin, opetusta uudistava ja monimuotoistava tekijä kahteen tuhanteen vuoteen. Kun puhutaan mobiilioppimisen kehitystarinasta, samalla puhutaan oppimisen ja pedagogiikan kehitystarinasta.

Mobiilioppiminen vapauttaa monessa suhteessa. Mobiililaitteeseen tuotu oppisisältö tai vuorovaikutustapahtuma voidaan tuoda pois luokkahuoneesta, sinne missä autenttinen oppiminenkin tapahtuu. Mobiilus tuo joustoa oppimiseen ja ohjaukseen, mahdollisuutta toimia ajan hetkessä oppimisen ehdoilla sekä etäläsnäolon ja mobiilin virtuaaliverkoston. Mutta samalla se vaatii oppimisprosessin entistä tarkempaa suunnittelua, jotta opiskeltava kokonaisuus pysyy ehyenä. Mobiilioppimisen työkalut ovat pieniä ja yksinkertaisia, joko pieniä itsenäisiä sovelluksia tai isomman järjestelmän eri osa-alueiden käyttöliittymiä. Mobiilius sitoo oppijan eri autenttiset tilanteet formaaliin oppimiseen ja muuhun oppimisympäristöön.

Mobiililaite mahdollistaa myös läsnäolon tunteen, telepresenssin, vaikka läsnäolo ei ole fyysistä. Tällöin siirrytään pedagogisessa ajattelussakin läsnäolosta etäläsnäoloon, jota voi myös kuvata mentaaliseksi läsnäoloksi. Osallistuminen yhteiseen tilanteeseen esim. Skypen tai sen mobiilisovelluksen Fring-palvelun kautta kertoo, että olemme samassa virtuaalisessa tilassa ja voimme ottaa yhteyttä milloin haluamme ja yhdessä jakaa ja kehitellä ajatuksia.

Esityksessä havainnoillistetaan mobiilioppimisprosessin suunnittelu ja kuvataan miten mobiilius helppottaa työtä ja parantaa oppimista, vapauttaa seinistä turhasta matkustamisesta.

Mobiilioppimisprosessi ja esityksen esimerkit pohjautuvat AVO - mobiilit oppimisessa ja vuorovaikutuksessa -osahankkeessa toteutettuihin Piloitteihin https://wiki.hamk.fi/display/avomobiilit/Home


Oppiminen 3 D maailmoissa


Maailmojen ja yhteisöjen läpi jaettavat ja koettavat digitaaliset tarinat


Sanna Brauer, Otavan Opisto, Mervi Jansson, Omnia ja Sami Andberg, Andberg Consulting Oy

Mitä tapahtuukaan, kun lähdet oppimaan toiseen maailmaan (Second Life) ja tapaat siellä uusia ihmisiä - ystävystyt ja ryhmäydyt heidän kanssaan. Seuraavaksi ryhdytte yhdessä seuraamaan kiinnostavaa asiantuntijapuheenvuoroa Second Lifessa lähetettynä Connect Pron kautta, ja saatte sen chatista tutkimisen arvoisen verkkolinkin. Linkistä avautuu uusi verkosto (Ning), josta kerrot seuraajillesi Twitterissä. Jokin lukijoistasi linkkaa takaisin lukeneensa aiheesta mainiossa myös blogissa. Artikkeli avaa sinulle tien jälleen uuteen maailmaan ja mahdollisuuteen oppia. Vaan mikä oli alkuperäinen kysymys, mikä opettajan tavoite? Minne matka vei? Kuten kunnon tarinassa ainakin, on tässäkin juonessa mukana opetus - ja oppiminen, jokainen tarinaan osallistunut on jakanut osaamistaan, valikoinut tietoa yhteiseen käyttöön ja eläytynyt toisten tarinoihin - oppinut!

Edufinlandin toimintaa ja muita 3d juttuja
AVO-hankeen toimijat

Juhana Mykrä/Ilmari Turbo, Helsingin työväenopisto (mulla on la sukukirjatoimikunnan kokouspäivä, mutta yritän pohtia tätä vkl)
Somedi 2.0 -hanke [http://somedi.blogspot.com] verkostokumppaneineen (Fuengirola, Kajaani, Sastamala, Vantaa, HY:n Palmenia) pyrkii foorumiestradille omana kokonaisuutenaan, mutta jollei se järjesty, olemme mielellämme tarvittaessa käytettävissä Sometu-sessiossa jollakin sopivaisella fokuksella. Somedissa pääkohderyhmänä ovat ikäihmiset, perusjoukkona tietotekniikan vertaisohjaajia.
Tuohon Sannan "kättäpitempää-ideaan" liittyen Somedin puitteissa olemme käyttäneet SL-ACP-yhdistelmää yleisluentojemme foorumeina sekä vuokranneet SL:n kautta "lyhyt-aika-palvelinta" livekonserttien ja luentojen striimausta varten. Lisäksi tulossa on Blogin RSS:n ohjaaminen SL:een. Kellarigalleriamme kuvataidenäyttelyssämme "Jäljet" on SL:ssa 32 kuvan sarja "videoinstallaationa" SL:n keinoin toteutettuna. Taikametsässäme on Runokivi, jossa voi kuunnella valitun runon kuukauden runoilijan lausumana. Ja Mielikirjani-näyttelyssämme kirjaesittelyissä mukana automaattinen linkki Helmet-tietokantaan. Keväällä on tulossa luentosarja kirjoista ja kirjailijoista eri puolilta Suomea (Kajaani-Sastamala-Helsinki), jossa luennon jälkeen pienryhmäkeskustelua SL:ssa. Ehkä jonkin näistä mukaan tuominen toisi sitä konkretiaa!?! Nämä löytyvät siis tontiltamme [http://tinyurl.com/somedi-slurl].

@Juhana - otetaan somedi mielellämme esitykseen mukaan Casena, jos ette saa omaa läpi. Terkuin Sanna ja Mervi


Vertaistuotannon laatu sosiaalisessa mediassa

AVO:n vertaistuotannon laadun osio

Blogit ja wikit opetuksessa

AVO/Joanna Muukkonen suunnittelee workshoppia

Miten opettamien ja opiskelu täysin avoimessa Wikiopistossa onnistuu?

AVO / Anne Rongas & Tarmo Toikkanen ja muut
kokemuksia AVO-kurssilta, Harppaus-opintopiiristä
Taustaa ja tulevaisuudennäkymiä

Sosiaalinen media ja avoin oppimisen tila

Pekka Ihanainen, Juhana Kokkonen ja Ville Venäläinen
Herättely verkossa käytävään dialogiin. Sen mahdollisuuksiin ja yllättäviin sudenkuoppiin. Asiaa lähestytään sekä koulutus että muun verkossa tapahtuvan viestinnänesimerkkien kautta ja keskutellen yhdessä yleisön kanssa.

Oppimisen arviointi sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media ja yrittäjyys -osion esitykset

Sosiaalinen media ja yrittäjyyteen valmentaminen

Ulla Lukkari, kysymys: Löytyykö muita yrittäjyys-aiheen kanssa toimivia?
Oma aiheeni on: Kuinka sosiaalinen media on muuttaa, ja on jo muuttanut, nuorten yrittäjyyskäsityksiä ja yrittäjyyden muotoja. Millainen on some-yrittäjyyden arvo- ja mediakenttä ja kuinka siihen pitäisi valmentaa oppilaitosten yrittäjyys-opintokokonaisuuksissa. Ehdin jo syyskuulla laittaa paperin ITKhon erillisestä 20 min foorumiesityksestä, mutta aihe sopisi oikeastaan mainiosti tähän sometu-skeneen.

Mervi Jansson: Olin Salpauksen hyvä yritys-hankkeen vertaisarvioijana kesällä. Siinä toteutettiin yrittäjyyttä käyttäen wikiä, blogia ja SL. Minusta sosiaalinen media ja yrittäjyysvalmennus olisi varsin kiinnostava aihe. Pelkän virtuaalikulutuksenhan arvioidaan olevan 1,8 miljardin USD:n luokkaa ja yrittäjyyden kynnys on matala kun siihen ei liity varastoa, logistiikkaa, markkinat ovat globaalit, joka on sekä haaste että mahdollisuus.

Hämeenlinnan yhtesikoulun lukion yrittäjyyskasvatuslinajan tarinoita yritäjyyteen hyödyntäen sos median palveluja.

Autenttisuutta yrittäjyyskasvatukseen sosiaalisen median välinein

Pekka Hytinkoski, Helsingin yliopisto ja Jari Sjölund, Turun yliopisto

Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöjen kehittämisen yksi keskeinen haaste on saada opiskeluun mukaan ajankohtaisia ja autenttisia yrityselämän tilanteita ja ilmiöitä. Tässä esityksessä tarkastellaan käytännön tapausesimerkkejä, joissa sosiaalisen median välineillä (esim. Twitter, Facebook, blogit, keskustelufoorumit) voidaan saada reaalimaailman yrittäjyyden tuulahduksia opiskeluun.

(Foorumiesityksen ehdotus jätetty 25.10.. Osallistumme mielellämme Sometu-yhteistyöhön)

AmmattiWiki


Marja-Liisa Pentti (kehityspäällikkö), Pirkko Kuhmonen, Teppo Ilmanen; Turun Aikuiskoulutuskeskus.
AmmattiWiki ( www.ammattiwiki.fi/wiki) tuo ammatillisen näyttöihin valmistavan aikuiskoulutuksen wiki-ympäristöön. AmmattiWiki on OPH:n rahoittama kaksivuotinen hanke, jossa on mukana kuusi aikuiskoulutuskeskusta.
Tavoitteet ovat tiivistetysti seuraavat:

1. Kehitetään välineitä ja materiaalia tutkinnon suorittamisen suunnitteluun, osaamisen hankkimiseen ja kehittämiseen sekä rakennetaan näyttöaineistoa avoimeen wiki-pohjaiseen verkko-oppimisympäristöön.

2. Rakennetaan oppimisen ohjaus ammatillisen koulutuksen sisälle ja näyttötutkintotoimintaan avoimessa verkossa.


3. Toimintaa kehitetään verkostossa (AmmattiWiki-hankeryhmä), saatuja kokemuksia vertaillaan ja levitetään ja samalla verkosto oppii ja kehittää avoimen wiki-ympäristön käyttöä.

Kaikki tuotetut välineet ja materiaalit siirretään www.ammattiwiki.fi/wiki -sivuille.

Workshop-ehdotukset

LeMill-työpaja tai foorum?
Tarmo Toikkanen ja kumppanit AVOssa

EduCOSS-käyttäjätapaaminen tai workshop?

Elias Aarnio/AVO

Second Life -workshop
"Second Life opetuskäytössä - alkeet" Katja Hilska-Keinänen/ÅA, AVO


Muita huomioita

Asian vierestä, sisältä tai jostain

Otavan Opisto tulee esittelemään omaan työpajakonseptiaan messuilla. Moni sometulainen on seurannut työpajamme verkkoon lähetettäviä osuuksia kerran kuussa. Kyseessä on Illichiläiseen ajatteluun perustuva aika ja paikka tekemiselle missä erilaiset asiantuntijuudet kohtaavat. Verkostotoiminta on siitä veikeää että rajojen vetäminen organisaatioiden välille on kovin vaikeaa. Tästä syystä heitän tämänkin nyt ainakin tiedoksi tänne. :-)

EHDOTUS: Todella monet ovat kyselleet minulta arviointiin liittyviä asioita sos.median opetuskäytössä.
Löytyisikö keneltäkään verkostoitsta tähän liittyvää materiaalia. Vertaisarviointi blogissa, itsearviointi,
yksilöarviointi yhteisöllisen prosessin yhteydessä jne.
Toivoo: Tina Heino
Satu Nurmela: Voisin tarttua haasteeseen, koska olen eJump2.0 -hankkeessa vetänyt kv-hankkeen osana kurssia New Assessment Methods. Hankkeen aikana toteutettua kurssimateriaalia käännetään ja lokalisoidaan parhaillaan suomeksi. Mukaan esitystä tekemään voi toki tulla muitakin aiheesta kiinnostuneita.
AVO:n vertaistuotannon laadun hanke-osuudesta löytyy myös aineistoa tähän Ari-Matti Auvinen ja HCI vastaavat täsät sisällöstä.

Jarmo Tanskanen on ollut ja edelleen mukana Referee-palvelu.fi kehittämisessä, jossa on tehty kriteerejä verkko-oppimateriaalille. Liittyy siis sisältöihin nuo kriteerit, ei niinkään SoMe toimintaan itsessään. Kriteerejä on hyvä käyttää pohjana kun materiaaleja verkkoon tekee.

Suomen eOppimiskeskus ry järjestää 21.4 klo 18.00 alkean eEemeli 2010 gaalan Aulanko- salissa. Tilaisuudessa julkistetaan vuoden 2010 paras eOppimisen tuote/palvelu/toimintatapa.
eOppimiskeskuksella jälleen näyttelyosasto sisääntulokerroskessa. Sieltä saa hyvän "sisäänheitto" -pisteen Matkatoimistoon ja SOMETUn teemaseminaareihin.
Uusi SeOppi lehti ilmestyy ITK:n aikoihin. Lehti jaetaan kaikille konferensiin osallistuville. Juttuaiheita kootaan parhaillaan ja mieluusti otamme vastaan vinkkejä artikkelien aiheiksi, kirjoittajista.....Hyvä Call for Papers –ehdotuksen lähettäjä,
Ehdotuksesi "Matkatoimisto SOME" on hyväksytty ITK2010 –konferenssin Avoimet sisällöt torille, onnittelumme valinnasta!
Avoimet sisällöt torille osallistuminen on varmistettava maanantaihin
14.12.2009 mennessä!
*
Ohjelman rakentamisen vuoksi tarvitsemme vahvistuksen Avoimet sisällöt torinosuutenne toteutumisesta mahdollisimman pian, viimeistään 14.12.2009.
Vahvistusviestissä tulee olla Avoimet sisällöt toriosuutenne viimeistelty otsikko ja järjestävä organisaatio/taho. Painoteknisistä syistä otsikolle on varattu korkeintaan 70 merkin tila (sisältäen välilyönnit). (VAHVISTETTU):
Matkatoimisto SOME - Pienoisretkiä ja maistiaisia Sosiaalisen median viidakossa
14.12.2009 jälkeen vahvistamattomat paikat siirretään varasijoilla oleville.
Avoimet sisällöt toripaikat jaetaan helmikuun 2010 alussa.
Toripaikkatiedot lähetetään sähköpostitse jokaisen toriosuuden yhteyshenkilölle. Ohessa pdf-liite, jossa kerrotaan lyhyesti mm.
toripaikkojen varustuksesta.
Konferenssin esityksistä koostetaan jälleen tiivistelmäkirjanen ja tätä varten tarvitsemme esitysten tiivistelmät 2.2.2010 mennessä.
Tiivistelmät palautetaan konferenssin Moodle-alueelle, joka avataan vuodenvaihteen jälkeen.
Tiedotathan eteenpäin

Tämä viesti on lähetetty Call for Papers –lomakkeessa yhteyshenkilöksi nimetylle henkilölle. Mikäli esityksessä on mukana muita henkilöitä, pyydämme Sinua ystävällisesti ilmoittamaan valinnasta myös heille.
Tervetuloa mukaan toteuttamaan Digiajan arjen ja unelmien ITK-konferenssia!


Ennakko-ohje:

Ennakkotietoa ITK2010 Avointen sisältöjen toriosuuksien tilajärjestelyistä:

· Avointen sisältöjen tori on avoinna molempina konferenssipäivinä (22.-23.4.2010)
· Tori sijaitsee Kylpylähotelli Rantasipi Aulangon 1. kerroksessa (eli pohjakerroksessa).
· Hämeen kesäyliopisto tekee avointen sisältöjen toripaikkajaon vahvistustietojen jälkeen ja
informoi toriosuuksien järjestäjiä toripaikoista helmikuun 2010 aikana.
· Jokaiselta Avoimet sisällöt toria järjestävältä peritään osallistumismaksu osallistumisajan
mukaisesti: 125 €/ 1 päivä, 180 €/ 2 päivää tai 50 €/ opiskelijahinta (vain päätoimisilta opiskelijoita).

Huomaathan, että matkoista ja mahdollisesta majoituksesta sekä ruokailusta aiheutuvista
kuluista jokaisen Avoimet sisällöt toria järjestävän tulee vastata itse.
· Toripaikat ovat noin 10 neliömetrin kokoisia ryhmätyötiloja, joissa on valmiina muutama
kokouspöytä ja tuoleja. Kalusteita saa tarvittaessa lisää. Tiloissa ei ole tietokoneita tai datatykkejä,
vaan kukin toriosuus huolehtii itse omasta tietoteknisestä varustuksestaan.
· Jokaisessa tilassa on seinillä metallilistat julisteitten tms. materiaalin ripustamista varten
(toriosuuden järjestäjät tuovat itse ripustuskoukut).
· Seiniin ei saa naulata tai kiinnittää 2-puoliteipillä mitään (maalarinteippiä tai sinitarraa saa
kuitenkin käyttää).
· A4-kokoinen nimikyltti sijaitsee tilan oven vieressä.
· Tilassa on sähkö, mutta ei *kiinteää verkkoyhteyttä. Järjestäjät saavat kuitenkin halutessaan
käyttöönsä langattomaan verkkoyhteyteen tarvittavat tunnukset konferenssin infopisteestä.
· Tilaan johtava ovi on vihreäraaminen lasiovi. Ovessa on lukko, johon toriosuuden pitäjät eivät
kuitenkaan saa omaa avainta, vaan ovien lukitsemisesta ja avauksista huolehtii hotellin
kokouspalvelu.
· Joitakin toripaikkoja tullaan sijoittamaan myös 1. kerroksen käytäville. Myös näillä näköalapaikoilla
on muutama pöytä ja tuoleja sekä mahdollisuus kiinteän verkkoyhteyden tilaamiseen.
Seinille voi kiinnittää julisteita sinitarroilla tai maalarinteipillä. Tilan sijainnin vuoksi toriosuudelle
ei kuitenkaan voi jättää yöksi mitään arvokasta.
  • Avoimet sisällöt toriosuuksien järjestäjät voivat halutessaan tilata toriosuudelleen kiinteän verkkoyhteyden toripaikkajaon
jälkeen helmikuussa 2010. Huom! Jokainen toriosuuden järjestäjä huolehtii itse kiinteän verkkoyhteyden
tilaamisesta 9.4.2010 mennessä osoitteesta: http://www.aina.fi/itk2010/

Yhteyden nopeus on 10 Mbps, joka on jaettu tilaajien kesken. Hinta yhteydelle on 180 € (alv 0%). Hinta sisältää
yhden IP-osoitteen ja yhden RJ-45-liitännän. Hintaan sisältyy myös internet-liikenne konferenssin aikana. Lisä-
IP:t ja -liitännät maksavat 10 €/kpl. Liittymät on tilattava viimeistään 9.4.2009, tämän jälkeen tilatuista liittymistä
peritään 130 € lisämaksu.
Asiakkaan tulee hoitaa itse laitteidensa IP-osoitteiden muutokset. Omia palomuureja / kytkimiä ei sallita.
ITK2010 henkii ensi keväänä Digiajan arkea ja unelmia! Tervetuloa mukaan!