Sometu ITK2011-konferenssissa 7.-8.4.2011


ITK2011-konferenssi järjestetään Kylpylähotelli Rantasipi Aulangon tiloissa Hämeenlinnassa (Aulangontie 93, 13210 Hämeenlinna) 6.-8.4.2011.
Workshopit / asiantuntijatapaamiset ovat keskiviikkona 6.4.2011.
Konferenssi on torstaina ja perjantaina 7.-8.4.2011.
Call for Papers oli ajalla 22.9.-26.10.2010, 500 sanan tiivistelmät 17.1.2011 mennessä.
ITK2011 ilmoittautuminen on ajalla 1.2.-16.3.2011, 1pv 125€, 2pv 180€, opiskelijat 50€. Jälki-ilmoittautuminen 17.3.-24.3.2011, 1-2pv 240€, opiskelijat 50€.

UUTUUDEN VIEHÄTYSTÄ, IDEOIDEN KIERRÄTYSTÄ

ITK tarjoaa ensi keväänä uutuuksia, uusia tuulia, uusiutumista, uudistumista, uudistamista, uudistuksia sekä ideoiden kierrätystä.

Sometu Ning-ryhmä ITK2011 http://sometu.ning.com/group/itk2011
Tunnisteet eri ympäristöissä (tag): itk11 ja sometu
Twitter #itk2011 #sometu

Kolmen kokonaisuuden valmistelut ennen ITK2011-konferenssia:

1. Ilmiö-café - Kukaan ei jää olan taakse
2. Mobiili paluu luontoon – useilla tasoilla liikkuva konferenssi
3. Matkatoimisto SoMe + Speakers´ Corner

13.3.2011 on viime syksynä ennakkoon ilmoittautuneille lähetetty kysely: https://spreadsheets.google. com/viewform?formkey= dEYzNXFBcTM5dlpsTmdkTTBUVkJCa3 c6MQ
Siinä tiedustellaan, että onko ilmoittautuminen jo tehty ja mihin ohjelmanumeroihin aikoo Sometu-verkoston ohjelmissa osallistua.

Sometun kolmen kokonaisuuden hakemukset ja tiivistelmät, joista saatu hyväksyntä joulukuussa 2010:

1. Ilmiö Café (vetää kokoon Ville Venäläinen) Hakemus GoogleDocsissa HUOM. ITK2011-hakemus jätetty sähköisesti 26.10.2010 klo 22.20 (Ville)
2. Mobiili paluu luontoon (vetää kokoon Anne Rongas) Hakemus GoogleDocsissa HUOM. ITK2011-hakemus jätetty sähköisesti 26.10.2010 (Anne)
3. Matkatoimisto Some + Speakers Corner (vetää kokoon Pauliina Mäkelä) Hakemus GoogleDocsissa HUOM. ITK2011-hakemus jätetty sähköisesti 26.10.2010 klo 23.26 (Pauliina)

Tiivistelmät:

max 500 sanaa (ilmiö 300 sanaa), palautus Hanna Salo deadline 17.1.

1. Ilmiö-café - Kukaan ei jää olan taakse


Miten järjestetään aito, avoin dialoginen keskustelu, jossa on tilaa kaikille ilmaista itseään ilman, että toisten puhe peittää hiljaisempien äänet? Sometu -verkosto organisoi tänä vuonna osallistavan kokeilun, jossa kaikki osallistujat saavat keskustella. Tämän kahvilan painopisteenä on luoda viihtyisä ja rento ilmapiiri keskustelulle, jossa rakennetaan yhteistä kuvaa tulevaisuudesta keskusteluilla aiheista, joilla on aidosti merkitystä. Tavoitteena on luoda aitoa kohtaamista yli ammattirajojen ja keskustella tämän päivän aktiivisesta kansalaisuudesta.

Suomessa on järjestetty viime vuosina erilaisia Learning café -keskusteluja, joissa kuitenkin on seurattu hyvin löyhästi alkuperäisen World Café -menetelmän keskeisiä ajatuksia. Tässä kokeilussa palataan juurille. World Café -keskustelun ideana on luoda rento, leikkisä, viihtyisä ja läheinen keskusteluilmapiiri. Keskustelun avoimuus on erityisen tärkeää. Kahvilan fasilitoinnissa kiinnitetään erityistä huomioita Ilmapiirin, joka auttaa osallistujia rentoutumaan, vapautuneesti kuuntelemaan, kohtaamaan toiset osallistujat, jakamaan omia ajatuksiaan ja synnyttämään uusia yhdessä muiden kanssa. Ilmapiirin suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota tätä tukevan niin henkisen kuin fyysisenkin ympäristön luomiseen.

Merkittäviä hyvän keskustelun sytyttäjiä ovat monipuoliset ja kokemuksellisesti monipuoliset raaka-ainekset, joita kahvilassa edustavat eri taustaiset ihmiset. Tilaisuuteen kutsutaan joukko eri näkökulmista aktiiviseen kansalaisuuteen syventyneitä ja kokeneita ihmisiä rikastamaan keskutelua yli opetussektorin toimialarajojen.

Päivän keskustelu rakennetaan yhden, tarkkaan suunnitellun, ilmiötä sekä keskustelua avaavan ja toimintaan ohjaavan kysymyksen ympärille. Osallistujat rakentavat pienissä, neljän hengen kahvilapöydissä syvempää yhteistä ymmärrystä teemasta. Kysymys muotoillaan niin, että se rohkaisee monipuolisiin ratkaisuihin. Tavoitteena työskentelyssä on myös kehittää konkreettisia, toteutuskelpoisia ideoita, joita voidaan lähteä yhdessä toteuttamaan. Konkretisoivalla ja ratkaisukeskeisellä työskentelyllä on tavoitteena muun muassa tukea aktiivista kansalaisuutta oppilaitoksissa ja yhteiskunnassa yleisesti sekä tunnistaa niitä asioita, joita me itse voimme tehdä asioiden kehittämiseksi.

Tule mukaan kohtaamaan ihmisiä ja erilaisia näkökulmia ja luomaan uusia ideoita yhdessä muiden kanssa tämän vuoden Sometu -verkoston osallistavaan kokeiluun.

Lähde: The World Café: Shaping Our FuturesThrough Conversations That Matter by Juanita Brown and David Isaacs with the World Café Community
http://www.theworldcafe.com/

Tilaisuutta fasilitoimissa:

Ville Venäläinen, Otavan Opisto
Antti Poikola, Otavan Opisto,
Jere Rinne, Otavan Opisto,
Pieta Tukkimäki-Hildén, Hämeenlinnan Yhteiskoulun lukio,
Mervi Jansson, InnoOmnia,
Pauliina Mäkelä, Otavan Opisto,
Aleksi Neuvonen, Demos Helsinki,
Tea Tönnov, Dodo ry,
Tarmo Toikkanen, Aalto-yliopisto,
Janne Saarikko, Ekana Oy

Tiivistelemän työversio löytyy täältä.

2. Mobiili paluu luontoon – useilla tasoilla liikkuva konferenssi

http://luontoretki.wordpress.com/
Interaktiivinen tekniikka kulkee taskussa. Samaan aikaan mobiilista pedagogiikasta puhutaan edelleen seminaarihuoneissa vanhaan tyyliin: yksi puhuu ja muut kuuntelevat istualtaan, ehkä omaa mobiililaitettaan sormeillen. Olisiko aika toimia, kuten opetamme?

Mobiili paluu luontoon vie tutkimaan oppimista, ajattelua, ajattelun taitoja, joukkoälyä ja hajautettua kognitiota.

Sometu-verkosto ja AVO-hanke (Avoimet verkostot oppimiseen) organisoivat ITK’11-konferenssiin todellista mobiilia pedagogiikkaa. Tapahtuman fyysinen ympäristö muuttuu oppimisympäristöksi. Oppimisesta tulee DIY-prosessi: tee-se-itse tai ennemminkin do-it-ourselves eli kaverin kanssa. Paikkatieto, lisätty todellisuus, pilvipalvelut, mobiilisovellukset, käyttäjätieto, ubiikki teknologia, avoin data ja muut ainekset kudotaan yllätykselliseksi kokemukseksi, joka puhuttelee konferenssiosallistujia.

Mobiili teknologia mahdollistaa jo nyt paljon sellaista, jota emme ole omaksuneet omaan arkeemme. Taskuissa kulkevat laitteemme ovat vajaakäytöllä. Me ihmiset muodostamme joukkoälyn, joka herää eloon mahdollistamisen myötä, todellisissa käyttötilanteissa.Leikillisyys ja pelillisyys ovat oppivan lapsen motivaattoreita. Voisiko aikuinenkin oppia välillä muuten kuin hampaat irvessä ja takapuoli puuduksissa? ITK-päivien aikaan Aulangolla kukkivat sinivuokot voivat inspiroida uusiin oivalluksiin. Huhtikuun kevääseen heräävä luonto ITK-konferenssihuoneiden ympärillä ravistelee aivosolut uusiin kytkentöihin, pääkopasta toiseen. Mobiili paluu luontoon tarjoaa iloa, huumoria ja samalla kauhistusta siitä, mihin kaikkeen interaktiivinen teknologia jo pystyykään.

ITK-päivien digitaalinen jalanjälki on kasvanut vuosi vuodelta. Se jalanjälki voi painautua myös paikan päälle, Aulangon lisättyyn todellisuuteen. Virtuaalisuus ja fyysisyys menettävät rajojaan. Elämme yhdessä todellisuudessa. Mobiilin pedagogiikan uusi tuleminen liittyy siihen, ettei enää ole erikseen mobiilia oppimista, sillä kaikesta oppimisesta tulee ajan ja paikan suhteen elävää, ei niistä riippumatonta. Side paikkaan nousee jopa erityismerkitykselliseksi. Aika saa uusia ulottuvuuksia, kun ihmisaistit laajenevat mukana kulkevan teknologian avulla. Menneisyys tai tulevaisuus voi olla läsnä kiehtovalla tavalla.Mobiili paluu luontoon tapahtuu kaikkialla konferenssialueella sekä siinä todellisuuden osassa, jota vielä nimitetään internetiksi. Tapahtumaa varten ei siis varata mitään erityistä tilaa.

3. Matkatoimisto SoMe + Speakers´ Corner


Koe hienoja oppimiselämyksiä ja täydennä tietämystäsi Matkatoimisto SoMe:ssa. Pääset omin voimin ohjatusti kokeilemaan ja valitsemaan välineet omaan työkalupakkiisi!

Useilla meistä on olemassa tarve löytää ratkaisuja moneen arjen ongelmaan, jossa tieto- ja viestintäteknologia ja sosiaalisen median työkalut voivat tulla avuksi. Oletko etsinyt ratkaisua vaikkapa kuvien eri kohtien kommentointiin valokuvaus- tai kuvaamataidon kurssilla? Oletko etsinyt tapaa dokumentoida alakoululaisten kanssa tehtävää luontoretkeä? Mietittekö työpaikalla, miten pitää ajantasalla yhteisiä ohjeistuksia kestävällä tavalla? Voit kertoa oman käyttötarpeesi ja sen mukaan Matkatoimisto SoMe:n verkko-ohjaajat tarjoavat apua ja neuvovat, millaisilla välineillä saat kyseisen tarpeen täytettyä. Saat opastusta eri työkalujen käyttöönottoon sekä vinkkejä, joiden avulla pääset omissa kokeiluissasi eteenpäin. Tule ja aloita sosiaalisen median välineiden käyttö suoraan omaa tekemistäsi tukevista ratkaisuista!

Speakers’ Corner on paikka, jonne kuka tahansa voi nousta puhumaan 5-15 minuutin ajaksi. Puheenvuoron aikana olet vuorovaikutuksessa kuuntelijoiden kanssa; keskustelet, vaihdat ideoita ja kokemuksia, väittelet ja samalla verkostoidut mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Tule mukaan, ole yksi Speakers’ Corner -puhujista!

Jo yli 3500 jäsenen Sometu (Sosiaalinen media oppimisen tukena) -verkoston (http:/www.sometu.fi/) vapaaehtoisten jäsenten organisoima Matkatoimisto SoMe on avoinna konferenssiyleisölle molempina konferenssipäivinä.

Sometu-verkosto kokoaa yhteen ihmisiä, joita yhdistää jollakin tapaa mielenkiinto sosiaaliseen mediaan ja oppimiseen. Sosiaalinen media mahdollistaa uusia toimintatapoja niin opiskelussa, opetuksessa, työssä, yrittämisessä, vapaa-ajassa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Verkoston sivustosta on tullut paikka, jossa suomalaiset asiasta kiinnostuneet kohtaavat toisensa, tiedottavat eri tapahtumista ja hakevat ratkaisuja toimintakenttään liittyviin haasteisiin.

Jäsenistö koostuu laajasta joukosta ihmisiä eri sektoreilta ja toimialoilta. Joukkoon kuuluu niin teknologian-, koulutuksen-, tutkimuksen-, yhdistys-, yritystoiminnan kuin viranomaispuolenkin edustustajia. Avoin ja jakava toimintatapa on yksi keskeinen osa Sometun menestystarinaa. Toimintakulttuuria leimaa innostunut, leikkisä ja luova tapa tutkia asioita yhdessä - ei niinkään kouluttamista ja opiskelua, vaan yhdessä oppimista. Tule tutustumaan, mitä Sometu ja sometulaiset voivat tarjota sinulle.

Lokakuussa 2010 Matkatoimisto SoMe + Speakers´ Corner -ITK11 Toriosuuteen ennakkoilmoittautuneet Sometu-verkoston jäsenet: Sanna Brauer, Ville Haaraoja, Helge V. Keitel, Merja Juntunen, Juho Kauppi, Tom Laine, Esko Lius, Tuija Marstio, Pauliina Mäkelä, Esa Nikkilä, Jaana Paju, Timo Rainio, Anne Rongas, Janne Ruohisto, Sauli Rusanen, Einari Stylman, Tarmo Toikkanen, Ville Venäläinen ja Antti Vuento.

Ilmoittautuneita tekijöitä:

 1. Sanna Brauer (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: mukana kaikessa missä tarvitaan)
 2. Ville Haaraoja (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Maailman ensimmäisen Twitterin kautta tehdyn Todellisuudesta toiseen -romaanin tarina)
 3. Mervi Jansson (Mobiili paluu luontoon)
 4. Merja Juntunen (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: mukana kaikessa missä tarvitaan)
 5. Juho Kauppi (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Aapiskukko sähköistyy)
 6. Helge V. Keitel (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Digital Villages)
 7. Tuija Marstio (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: käytettävissä johdatuspuuhissa, esim. SL:n tai Ningin osalta)
 8. Pauliina Mäkelä (Matkatoimisto Some + Speakers Corner vetäminen)
 9. Tom Laine (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: johdattamaan ihmisiä SoMen ihmeelliseen maailmaan)
 10. Esko Lius (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: lisätty todellisuus ja/tai virtuaalimaailmat oppimisympäristöinä (toinen tai molemmat käytettävissä olevasta ajasta riippuen) )
 11. Aleksi Neuvonen (Café)
 12. Esa Nikkilä (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Maailman ensimmäisen Twitterin kautta tehdyn Todellisuudesta toiseen -romaanin tarina)
 13. Jaana Paju (Speakers Corner: Hypetys, pölytys ja pyhitys - soveltaen ja sekoittaen, Hunajaleipä - aikalaisaivoituksia)
 14. Antti Poikola (Café)
 15. Jukka Purma & Tarmo Toikkanen (LeMill, opettajien yhteistuotantoalusta)
 16. Timo Rainio (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: valmisteluvaiheessa käytettävissä ja jos ja kun toivottavasti ihan fyysisestikin myös mukana, niin siinä tapauksessa käytettävissä yötä päivää ITK:n aikana some-talkoissa)
 17. Jere Rinne (Café)
 18. Anne Rongas (mobiili paluu luontoon osion vetäminen)
 19. Janne Ruohisto (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Yhteisöllinen wikittely ja kehittely, innostaminen ja kannustaminen)
 20. Janne Saarikko (Café)
 21. Sauli Rusanen (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Maailman ensimmäisen Twitterin kautta tehdyn Todellisuudesta toiseen -romaanin tarina)
 22. Einari Stylman (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Maailman ensimmäisen Twitterin kautta tehdyn Todellisuudesta toiseen -romaanin tarina)
 23. Tarmo Toikkanen (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Julkaisupaja, jossa saa yksilöllistä opastusta oman materiaalin julkaisuun - julkaisupaikat, lisenssit, yms.)
 24. Pieta Tukkimäki-Hildén (Voisin mielelläni olla kykyjen ja ajan puitteissa mukana tuossa café -hommelissa. Jonkun verran on tullut fasilitaattori-oppeja sovellettua ja testattua ja tällaisen järjestäminen/ideointi/toteutus tuntuisi mukavalta haasteelta)
 25. Tea Tönnov (Café)
 26. Ville Venäläinen (Cafén vetäminen)
 27. Antti Vuento (Matkatoimisto Some + Speakers Corner: Maailman ensimmäisen Twitterin kautta tehdyn Todellisuudesta toiseen -romaanin tarina)


Tekijöitä kaivataan http://sometu.ning.com/group/itk2011/forum/topics/wanted-osaavia-tekijoeitae
Sometun puitteissa vedetyt kokonaisuudet ITK:ssa ovat kasvaneet vuosi vuodelta isommiksi kokonaisuuksiksi, missä otetaan myös yleisö yhä vahvemmin mukaan. Tämä kaikki on ollut mahdollista vain siksi, että moni on ottanut vapaaehtoisesti roolia tapahtumien järjestelyssä suunnittelusta aina toteutukseen saakka. Nyt kysynkin, olisitko sinä valmis liittymään valmistelujoukkoihin ja jos olet, niin millainen osallistuminen sinua polttelee? :-)

Kirjoita tähän omat ideointisi:

 • Helge V. Keitel - Digital Villages on hyperpaikallinen ja kansainvälisesti verkottunut oppiva kylä ja / tai työyhteisö, jonka kehittämisessä hyödynnetään "Kello 5 Tee" eli tieto, tunne, tahto, tavoite, toiminta -analyysiä ja roolileikkejä. Avoimen hteisön rakennuspalikoita ovat mikroanalyysi, mikroduuni, paikallispurkki, iTraining, iTrading ja Future Store. Esittelen esimerkkinä hajautetun energiantuotannon (CHP-laitoksen) lämmön- ja sähkön yhteistuotannon diplomityön ohjaus vuodelta 2008. Operaatioon osallistui yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja asiantuntijoita eri puolilta Suomea, Eurooppaa. Työkaluina Basecamp, Google Doc, Gmail, Skype, sähköposti, kuvankäsittely, Office-työkalut, Internet-haku, keskusteluryhmät, mobiililaitteet, snail-mail ja henkilökohtaiset tapaamiset.

 • verkottuneen ja rajat ylittävän yhteistyön kustannustehokkuus, nopeus ja näennäinen vaivattomuus
 • hajautetun yhteistyön etujen ja haittojen, asenemuutosten, puolesta ja vastaan tekijöiden pohdintaa
 • kokemusjänne 1997 - 2010 ja kurkistus tulevaisuuteen
 • Juho Kauppi - Aapiskukko sähköistyy. Hyperpaikallinen kyläyhteisö, koulu keskellä kylää ilman raja-aitoja, johon jokainen oppija tuo oman osansa. Sähköiset apuvälineet mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattomat turvalliset yhteisöt. Pihapiiri, kyläyhteisö, oppiva kylä, koulu. Piirrämme itse rajamme. Osaava ja onnellinen yhteisö, ihminen, kylä, yhteiskunta.